Китай има шанса да загуби повече от САЩ от продължаващото

...
 Китай има шанса да загуби повече от САЩ от продължаващото
Коментари Харесай

Китай може да загуби повече от САЩ от търговска война в технологичния сектор

 Китай има шанса да загуби повече от Съединени американски щати от продължаващото напрежение в областта на търговията, което се разгръща и над софтуерния бранш, твърди основана в Хонконг компания за капиталови услуги, представена от CNBC.
Това е по този начин, тъй като огромните американски софтуерни компании, опериращи в Китай, към този момент са под натисик от страна на президента Доналд Тръмп да върнат своето произвеждане назад в Съединени американски щати и да основат повече работни места в нейната стопанска система, твърди Гевин Пери, ръководещ шеф на Parry Global Group. По думите му, в случай че това се случи, ще докара до загуба на работни места в Китай.

По-рано тази седмица Тръмп разкри лист със артикули, импорт от Китай, към които неговата администрация ще се насочи, като част от напъните си да се оправи с това, което президентът назовава нечестни търговски практики. В маркираните браншове, на които ще бъдат наложени по-високи мита за вас, са продуктите, употребявани за роботи, информационните технологии, информационните технологии и други.

“Китай в действителност има доста за губене от икономическа позиция, макар че доста хора приказват за Съединени американски щати като за по-големия губещ от комерсиалната война ”, разяснява Пери.

Един от образците, които специалистът показва, е Apple. Технологичният колос се доставя с елементи за своите смарт телефони от редица компании, като южнокорейските Samsung Electronics и SK Hynix. Тези съставни елементи се сглобяват от компании като тайванската Foxconn. Голяма част от този развой обаче се случва в Китай.

 

По данни на държавния вестник China Daily от предходната година близо половината от телефоните на Apple са създадени от завода на Foxconn в Централната част на Китай. Статията добавя, че има 94 продуктови линии в завода, на които работят 350 хиляди служащи. Така че, в случай че Apple и Foxconn решат вероятно да трансферират производството си в Съединени американски щати, това ще докара до загубата на стотици хиляди работни места в азиатската страна.

Пре януари Apple разгласи вложения, с които ще поддържа американската стопанска система. Прогнозира се, че компанията ще донесе 350 милиарда $ на стопанската система на Съединени американски щати и ще сътвори към 20 хиляди работни места в идващите пет години. Освен това ще поддържа нововъведенията измежду локалните производители.

Отвъд Apple Пери счита, че администрацията на Тръмп може да предложи данъчни отстъпки и други тласъци, с цел да насърчи повече американски софтуерни компании да върнат интервенциите си в страната. На доктрина това ще насърчи локалната стопанска система, до момента в който митата върху вноса ще окажат напън върху Китай.

Пари добавя, че Пекин към момента се нуждае от работните места, които доста американски компании оферират на нейна тетитория. Става дума за позиции с добавена стойност, които оказват помощ за насърчаването на покупателната дарба и за разрастването на междинната класа на Китай.
 
По публикацията работи: Елена Кирилова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР